5 Ağustos 2012 Pazar

GARİP Bİ HASTALIĞIM VAR:)

insan kendisi garip olunca hastalıklarıda garip oluyor sanırım. yaklaşık 15 yıl önce farkettim bunu. gece yatağa girdiğimda bacaklarımda bir his.. ama bu anlatılmazki... yani doktora gidip ne anlatacağım. "gece yatıyorum bacaklarım bi garip" - nasıl yani..." uğuşuk değil karıncalanma hiç değil ağrıda değil ateşlenmede değil kramp değil"...-yani?..."bacaklarım huzursuz" komik değilmi. bu diyalog doktoru tatmin edermi. anlatamıyacağımı bildiğim için hiç gitmedim doktora ama bu sıkıntı beni saatlerce uyutmadığınıda bilirim. hatta bazen yatakta bağdaş kurup yattığımı bilirim. yani bi garip bişi. yıllar sonra internette tamamen tesadüfen hastalığımı buldum. adı hbs. evet böyle söyleyince pek havalı oluyor. açılımı şöyle. huzursuz bacak sendromu... komik dimi. hastalığıma bak. pek entel görünüyor. öyle fıtık gibi amele hastalığı değil. .)))) burhan aklıma geldi. "benim panik atağım var. sosyete hastalığı" diyordu ya tıpkı onun gibi. bu belirtileri hissedenler varsa nette çok şey bulabilirler. hem yol göstericide olalım dimi. evet bak şimdi yeni konular geldi aklıma. arada bi sağılıkla ilgili paylaşımlarda yapabilirim. aşağıda küçük bir kısmını paylaştığım yazının tamamını 

http://www.doktorsitesi.com/yazi/huzursuz-bacak-sendromu/601 

adresindende okuyabilirsiniz. hepinize, hepimize geçmiş olsun...

Huzursuz bacak (Restless Leg) sendromu nedir?
Huzursuz bacak sendromu otururken ve yatınca bacaklarda olağandışı bir rahatsızlık hissi ile kendini gösteren genellikle hastalar tarafından tam olarak ifade edilemeyen ancak uyluk, bacak ve ayaklarda, hatta bazı hastalarda kollarda ürperme, kaşınma, ağrıma, ezilme, yanma, karıncalanma olarak ifade edilebilen bazı hastalar ise kas krampı veya uyuşma ile karıştırabilen bir hastalıktır. Bacaklardaki huzursuzluk hissi dinlenme zamanlarında ortaya çıkar. Hem kadınları hem de erkekleri etkiler, herhangi bir yaşta başlayabilir ve yaşla birlikte şiddeti artar. Huzursuz bacak sendromu uyku kalitesini bozar, gündüz uykululuk haline yol açabilir. Hastalık hareketsiz kalma ile ortaya çıkar: bir süre uzanıldığında veya oturulduğunda ortaya çıkar. Hareket etme ile yakınmalar azalır: bazı hastalar önleyemedikleri bir hareket etme isteğinden bahsederler. Bacaklarını gerek yatakta hareket ettirmek gerekse birkaç adım yürümekle yakınmalar azalır. Yakınmalar akşamları artar: gündüz saatlerine göre akşamları aynı koşullarda yakınmalar daha yoğun izlenir. Uykuda bacak hareketleri sıktır: hastaların önemli bir kısmında uykuda bacak hareketleri sendromu olarak adlandırılan ayrı bir hastalık ile birlikteliği sıktır. Yaklaşık hastaların %80inde bu iki hastalık birlikte gözlenir. Huzursun bacak sendromlu hastaların büyük kısmı yatmakta veya yatakta uyanık kalmakta güçlük çekmektedirler. Gündüz yapılan şekerlemelerde de hastalar sıkıntı yaşayabilmektedirler. Hastalardaki belirtiler bacaklarda önemsiz hafif yakınmalardan, depresyonu yol açan, yaşamdan zevk alamama noktasına kadar giden geniş bir yelpazede kendini gösterebilir. Hastalığın şiddeti zaman içinde değişiklikler gösterebildiği gibi bazı zamanlar kaybolup sonra yine ortaya da çıkabilir. Huzursuz bacak sendromu her yaşta hatta çocuklukta bile ortaya çıkabilir. Çocuklarda büyümeye bağlı ağrılar olarak algılanabilir. Hangi yaşta ortaya çıkarsa çıksın zaman içinde ağırlığı genellikle artış gösterir.
Huzursuz bacak sendromuna neden olan etmenler nelerdir?
Hastaların çoğunda huzursuz bacak sendromune neden olan faktörün ne olduğu tespit edilememektedir. Araştırmacılar beyinde dopamin seviyesinde dengesizlik olmasını sorumlu tutmaktadırlar. Ailesel geçiş önemlidir. Yani anne babasında huzursuz bacak sendromu olanlarda bu hastalığın ortaya çıkma ihtimali daha yüksektir. Özellikle genç yaşta huzursuz bacak sendromuna yakalanan hastaların bu hastalığı çocuklarına aktarma ihtimali daha yüksektir. Gen haritalarının çıkarıldığı günümüzde huzursuz bacak sendromunun da geni bulunmuştur. Stres ile hastaların yakınmaları daha da şiddetlenmektedir. Gebelik veya hormonal değişiklikler de geçici olarak yakınmaları artırabilir. Bazı kadınlar huzursuz bacak sendromu ile ilk olarak hamilelikte özellikle de hamileliğin son 3 ayında tanışırlar. İlk olarak hamilelikte bu yakınma ile karşılaşan hastalarda doğum yaptıktan 1 ay sonra yakınmalar geriler ve kaybolur. Huzursuz bacak genellikle altta yatan önemli bir hastalık ile birlikte değil iken bazen de periferik nöropati, demir eksikliği veya böbrek yetmezliği ile birlikte görülebilir.

4 yorum:

evlilik hayatı dedi ki...

Valla çok sağol bana da çoğu zaman tuhaf haller oluyo.hasta olmadığım halde sürekli bir halsizlik bir uyuşukluk bende depresyonda mıyım acaba diyorum :-)malum ev hanımlarının çoğunun ortak hastalığı bu...

Tuvalet Kağıdı dedi ki...

Huzursuz bacak..
Baya ilginçmiş. :D

venüsün kalbi dedi ki...

evlilik hayatı senin bahsettiğin şekildeki halsizlik bence demir eksikliğindendir. sanırım küçük bebeğin var. yeni doğum yaptığın içindir. depresyona gelince ben büyük kızım 2,5 yaşına kadar depresyondaymışım tabi çıkınca anladım:)) geçer sabırlı ol:)))

venüsün kalbi dedi ki...

ilginç değilmi huzursuz bacakmı olur ama valla benimki huzursuz pek mutsuz anlamadım gitti. ama bu sorunu çok ciddi yaşayanları gördüm formlarda adam 20 yıldır uyuyamıyormuş. çok şükür ben kontrol edebiliyorum azıcık..