22 Mayıs 2012 Salı

ÖZÜR DİLEMEK Mİ BÜYÜKLÜK? AFFETMEK Mİ?

Hata ve yanlış yapamaya ne kadar meyilliyiz, iş yaptıklarımızdan pişman olmaya gelince Allah’ın affetmesi içinde ne kadar ısrarlı yüksek beklentiliyiz. Yanlışları yaparken hep bir gerekçemiz var ama affedilmeyi dilerken cömert olmasını isterken de aynı şekilde ısrarlıyız.

Oysa... Hata yapan bir arkadaşımız bir dostumuz olduğunda affetmek ne kadar zor. Bağışlamak ne kadar güç. hep affetmenin hafifliğinden bahsederken yanlış yaptığımız zaman Allahtan af dilerken ne kadar rahatız peki içimiz en derinden incindiğinde peki elinden tüm oyuncakları alınmış bir çocuk gibi kaldığınızda bunu size yapanı bu kadar kolay affedebiliyor muyuz.

Evet, beni tanıyanlar bilir aslında iyimser bir insanımdır ve insanlara hep bunu öğütlerim. iş kendi yüreğime geldiğinde bunu başaramıyorum. İnsan kendini her geçen gün daha iyi tanıyor işin aslı en sürprizlerle dolu olan insanoğlunun kendisi. Çünkü ben kendimle bile hayretlere düşüyorum. Kolay bağışlayamadığımı fark ettim mesela, sanıldığı kadar unutmadığımı söylenen cümleleri. Sanırım sanatın bir ucundan tutunmuş biri olarak insanları fazla önemsiyorum ve insana dair her şeyi. Hiç bir cümle rastgele olamaz hiç bir mimik ve hiçbir davranış. Her şey olması gerektiği için olur, istendiği için, yanlışlıkla diye de bir şey yoktur. Kişi bencilleşir ve kendi egosu üstünden kendini doğrultur. Seni harcar hatasını kapatmaya yamasındır bu kadar. Sonra senden hiçbir şey olmamış gibi davranmanı bekler. Çünkü kendi aç egosu doymuştur ve yoluna kaldığı yerden devam etmek ister.

Özür dilemek mi büyüklüktür affetmek mi? söyleyin bana hangisi. Özür dilemeyen şişkin bir egomu affedemeyen kırık bir yürek mi. dahası güç. 

a.okul

2 yorum:

SEVALCE LEZZETLER dedi ki...

Merhabalar,
Ne kadar güzel bir yazı yazmışsınız.Yüreğinize sağlık.
Özür dilemek mi büyüklüktür affetmek mi?
Bence her ikisi de büyüklüktür erdemliliktir.
RABBİM bizi afediyorsa biz kimiz ki kul kulu affetmiyoruz.

Ayrıca,Ataol Behramoğlu'na ait şiirin tamamını netten bulup okuycam.Güzel ve anlamlı dizeler için teşekkürler.Ve Hayırlı Kandiller.

SEVALCE LEZZETLER dedi ki...

Tekrar merhabalar,
Bir cümlemden yola çıkarak hatırladığınız ve hatırlattığınız bu harika anlam yüklü şiir için teşekkürler.
Sayenizde öğrendiğim şiiri az önce netten bularak okudum.
Annesizliği öyle güzel dile getirmiş ki yazarın yüreğine kalemine sağlık.
Bana gösterdiğiniz için de sizin yüreğinize sağlık.
Yaş kaç olursa olsun,eşimiz ve çocuklarımızla ne kadar mutlu olursak olalım.Annemizin yerini hiç bir şey doldurmuyor!!!