16 Ocak 2013 Çarşamba

YAŞASIN ÖZGÜRÜZZZZ...




Bu  konu hakkında bir şeyler söylemezsem çatlardım herhalde. Okullarda öğrencilerimiz sivil kıyafete geçtiler. Çok garip ama şükür bunun uzun uzun karın ağrıları olmadı. Yani yok olsun mu olmasın mı gibi her kafadan çıkan sesler fazla dinlenmedi ve gerçek doğru olan yapıldı. Artık öğrencilerimiz kıyafet konusunda özgürler. Yaşasınnnnn!!!

sevgili öğerncim elif; bu konuya uygun kendine ait tarzı olan örnek bir fotoğraf ararken hiç düşünmeden senin fotoğrafını ekledim:) dilerim müsade edersin:)
Elbette bunun çook muhalifleri çıktı. Bir öğretmen olarak şahsen memnunum. İşin sıkıntılı kısmı şu ki okula giren çıkan anlaşılmıyor artık. Yani okuldaki 500 öğrenciyi bizzat tanımamız lazım. Yabancıların katlara çıkması halinde ciddi sorunlarla karşılaşabiliriz. Dilerim milli eğitimin bu konuda da bir b planı vardır. Buna bir önlem alınmalı okula giriş çıkışlar ciddi kontrol altında olmalı. Onun dışında ben isteyenin istediği gibi giymesi taraftarıyım. İnsanlar bu konuda ikiye ayrıldılar. İsteyenler ve istemeyenler. İstemeyenlerde kendi aralarında üçe ayrıldılar bunlar;
1-Gelenekçi olup, baskıcı zihniyetten kurtulamayan kendini kontrol edemeyeceğinden korkan onu; birinin kontrol etmesi gerektiğine inanan yönetilme ve kontrol edilme heveslisi şaşkınlar…
 2-  Bunların derdi bambaşka onlar herkesin okula şortla geleceğini düşünen hatta ileri gidip şimdi açılıp saçılacaklar diyen, 18 yaşını tamamlamamış ailelerin gözetimi altında olan çocukların sanki sivil hayatlarında yarı çıplak geziyorlarmış gibi devlet eliyle usturuplu hale sokmaya çalışanlar…
  3-Bunlar tam evlere şenlik:) bunlar da genç kızların başlarını örtmesinden ödleri kopan, "şortla gelirler diyenlere"  "ne var genç tabi giysin" derken baş örtmelerine özenti olarak bakan yahut aile baskısı olarak algılayıp acıyanlar…



İsteyenlere gelince onların istediklerinin sadece özgürlük olduğu düşüncesindeyim.



Ya arkadaş kim nasıl istiyorsa öyle giyinsin. Biri örtsün biri açsın takılmayın bunlara. Herkes inandığı gibi yaşasın ve bizlerde insanların bu hallerine alışarak doğal karşılayalım ve kıyafetle insan ayrımı yapmaktan kurtulalım. Hayatımızın hangi döneminde sivil yaşıyoruz ki Allah aşkına. Öğrenciyken okula göre, çalışırken kurumuna göre giyiniyoruz. Hep birileri nasıl giyineceğimizi söylüyor.

İnsanoğlunun zorunlu ihtiyacı olan giyinmeyi biri size dikte ediyor. Bu ne acı bir durum.

(Şimdi oturup düşünmeyin bu kadın acaba başörtüsünden mi yana yoksa karşımı diye. Ben özgürlükten yanayım).



Gelelim şimdi memurların serbest kıyafet giymesine. Ya cidden çok gülüyorum. Sohbetlerde denk geliyorum, bazıları gerçekten panik halinde. Şimdi önüne gelen istediğini giyermiş. Ya kardeşim giysin ya bırak giysin.

Ben öğretmenim 17 yıldır bu ortamdayım biliyorum. Çok şık giyinen de oluyor, defileye çıkar gibi giyinen de ama inanın pazara gider gibi giyinende oluyor. Zaten peruklular tam bir muamma. Bazıları korkunç, bazıları ise siyah küt saçlarıyla tam vamp görünüyorlar. Örtülü olmalarını tercih ederim yani. Bence daha doğal olurlar.

Kendine iki beden büyük, küf yeşili ceketin içine lacivert kareli gömleği giyip, şal desenli kravatıyla geleni mi dersin, pazen eteği, kalın babaanne çorabı ve ayakkabısı öğrenci saçı ve ev  yeleğiyle oturmaya gelir gibi gelen mi dersin… ya zaten herkes saçmalamakta sınır tanımıyor. Kurallar çerçevesinde bile düzgün giyinmeyi beceremiyorlar işte. Çünkü bizim giyinme kültürümüz yok. Biz toplumca yaşadığımız kültüre uygun giyinmeyi bilmiyoruz. Çünkü biz kendimizi hiç dinlemedik. Ne istediğimizi hiç soramadık özümüze. Serbest bıraksalar ne giyerdik bilemedik. Hep birileri söyledi durdu. Sonra okul pikniklerinde mezuniyetlerde saçmalayan mahalle düğünlerinde abiye giyinen garip bir toplum olduk. Bilemedik işte.



Şimdi öğrencilerime hiç karışmıyorum. Bazen küçük yorumlar yapıyorum bunun yasak falan olduğundan değil yakışanı giymesi gerektiğinden bahsederek söylüyorum. Eskisinden daha etkili oluyor. İstiyorum ki zamanla nerde ne giyeceklerini kanıksasınlar. Bu giyinmeyi bilmeyen toplum bu kültürü edinsin. Okula gelirken okul kıyafetiyle, düğüne giderken düğün, pazara giderken de pazar kıyafetiyle gitsin. Bizim gerçekten bu terbiyeyi bu estetik kaygıyı öğrenmemiz ve bu sorunu aşmamız lazım.



Panik olan anne babalara küçük bir nasihatte bulunmak istiyorum. Siz çocuğunuzu iyi yetiştirdiyseniz, kendi inançlarınızı doğru aşıladıysanız, aile yapınıza uygun terbiyeyi verdiyseniz, sizi ve ailenizi ve hatta geçmişinizi tanıyor ve anlıyorsa, bunu hazmetmişse emin olun kıyafetle çocuğunuz dejenere olmaz. Bilakis ergenlikteki gençlerin kendilerini ifade edebildikleri en iyi yoldur özgün giyinmek. Eğer sorun yaşıyorsanız bilin ki devlette değil sizin anne ve babalığınızda bir eksiklik vardır:)

Özgürlük dolu nice aydınlık günlere: )))








Hiç yorum yok: